Menu
Menu
Search now

Jeres ferieeksperter

Personlig rådgivning: 04621/850056
Thanks for your recommendation!

Historiske rundture i SlesvigFrederiksberg

  • 5 1.100 logimuligheder som kan bookes
  • b Testede logiværter og 92 % tilfredse kunder
  • p Personlig rådgivning: 04621 / 850056

Vandmølle foran Gottorp Slot

Wassermühle am Schloss Gottorf

Fra det 17. århundrede slog de forskellige erhvervsgrene i forbindelse med hoffet sig ned her, inden for Gottorp Slots synsvidde. Det viser den tidligere poststation, i dag pensionatet „Zum weißen Schwan“ og den gamle Goottorp-vandmølle  med højvandemarkeringerne på granitsoklen. Gadenavnene „Herrenstall“ og „Alter Garten“ henviser til de tidligere ridestalde samt køkken- og prydhaven ved Gottorp Slot. Den siden opfyldte Mølledam/Mühlenteich ses ikke mere. Her er nu parkanlægget ved den  imposante retsbygning „Oberlandesgericht“, som blev opført i 1878 som preussisk „Regierungspräsidium“.

Prinsepalæet s i Gottorpgade

Prinzenpalais am Schloss Gottorf

Til de fremtrædende historiske bygninger i byen hører de såkaldte „Freihäuser“ i Gottorpgade. Ejerne var fior det meste adelige og beklædte ledende embedsposter, og de var befriet for byens retshåndhævelse og skattepligt. Det formentlig berømteste „Freihaus“ var det omkring 1700 opførte „Prinsens Palæ“, et trefløjet adelshus, som i dag med det slesvig-holstenske „Landesarchiv“ huser delstatens „hukommelse“.
Lige over for ligger „Günderothsche Hof“, tidligere gæstebolig fro Hertug Friedrich III., i dag er det byens museum, „Stadtmuseum“. Seværdig er også „Fürstenhof“ mellem Prinsens Palæ og retsbygningen.

Stadtmuseum Schleswig

Stadtmuseum in Schleswig

Das Stadtmuseum Schleswig bietet im Günderothschen Hof einen Überblick über die wechselvolle Geschichte und Kultur Schleswigs vom Mittelalter bis zur Gegenwart. Thematisiert werden unter anderem Schleswigs mittelalterliche Vorgängersiedlung Haithabu, die Blüteperiode der Stadt in der Zeit der Gottorfer Herzöge, der deutsch-dänische Konflikt im 19. Jahrhundert, die Rolle Schleswigs als preußische Landeshauptstadt, die Entwicklung der Fischersiedlung auf dem Holm und des Nationalsozialismus. Im Teddy Bär Haus präsentiert das Stadtmuseum eine umfangreiche Privatsammlung historischer Teddybären.

Banegård og ´Bahnhofstraße´

Bahnhof in Schleswig

I 1869 blev Slesvigs banegård placeret til Slesvigs udkant. Samtidgt opstod „Bahnhofstraße“, som med en hestebane og senere sporvogn blev forbundet med den gamle bymidte. Op til århundredeskiftet blev her så opført en række tidtypiske huse. De giver husrækken med  sin byggestil efter preussiske arkitekturkataloger og med den senere Jugendstil et yderst markant ansigt udadtil. Banegårdsbygningen efter Heimatschutz-arkitekturens prominente tradition blev færdiggjort kort efter 1. Verdenskrig. Den repræsentative indgangshals storstilethed kan man takke Slesvigs tidligere status som preussisk regeringssæde og preussisk landshovedstad.


Låne og Sparekassens Borgerstift

Bürgerstift der Spar- und Leihkasse

„Drauß bei Schleswig vor der Pforte wohnen arme Leute viel ...“ („Uden for Slesvigs Porte bor mange fattigfolk“)  – sådan skildrer den romantiske digter Clemens Brentano det sydlige ´Friedrichsberg´ i sin ballade „Die Gottesmauer“ – et klassisk tysk stykke litteratur. Den fører tilbage til en begivenhed i vinteren 1813/14, hvor en snedrive bevarede enken Mumm med datter og barnebarn for plyndrende soldater. Også i den Dansk-Tyske Krig 1864 beskyttede en skanse over Bustorp Dam for adgang sydfra.
Her findes i dag det til fred opfordrende „Kanon-mindesmærke/Kanonendenkmal“ Ved siden af opførte Spare- og Lånekassen i Friedrichsberg Borgerstiftet af 1868 til de gamle og fattige.

Rundt om Bugenhagenschule

Neden for Treenighedskirken/Dreifaltigkeitskirche, som blev opført efter den hoflærde Adam Olearius´ planer omkring 1650, afspejlede sig med fattighus, pastorat og skole det kirkelige liv.
Af det gamle fattighus blev det moderne Menighedshus (Elisabeth-Beling-Haus), og af det gamle pastorat en neoklassicistisk nybygning – i dag i privat eje. I stedet for instituttet for døvstumme, som Georg Pfingsten grundlagde i 1805, blev i 1927 her opført den imposante Bugenhagen-Skole af stadsarkitekt/„Stadtbaurat“ Julius Petersen. Den er et prægnant eksempel på heimatschutzarkitektur, og er i dag en fredet bygning.

Apotek i „Friedrichstraße“

I centrum på ´Friedrichsberg´ breder Friedrichstraße sig ud til en torvelignende, fra tidernes morgen af forretningsbygninger præget plads. I hus nr. 60 (i dag Friedrichsberger Apotek) drev senator Bernhard Vollrat i sin tid en forretning. Dennes almennyttige interesser blev her knyttet sammen med forsorgen i „Friedrichsberger Armenkollegium“ og i kirkens arbejde for de socialt udsatte. I 1816 fandt her det første bestyrelsesmøde sted i „Friedrichsberger Spar- und Leihkasse“, som skulle animere „tjenestefolk, tjenestepiger, knægte og medhjælpere“ til at spare op og hjælpe små erhvervsdrivende med en gunstig långivning.

Historiske rundture på Vikingebyen Slesvig

På tur på sporene af en spændende historie

Gamle bydel
Bellmannkvarteret
Busdorf

Gamle bydel

Wir laden Sie ein auf einen schönen Spaziergang auf historischen Spuren am Stadthafen in der Fischersiedlung Holm. Ebenfalls begeben wir uns beim Sankt Johannis Kloster auf eine Zeitreise in die Vergangenheit.

Vis detalljer

Bellmannkvarteret

Der Rundgang verläuft oberhalb der Einkaufsstraße Lollfuß. Auf dem Weg von der Michaelisallee über den Hesterberg zur Petersenburg erfahren Sie unter anderem etwas über die klangvolle Geschichte des Schleswig-Holstein-Liedes.

Vis detalljer

Busdorf-Haddeby-Haithabu

Beim Rundgang Busdorf-Haddeby-Haithabu begeben Sie sich auf die historischen Spuren der Wikinger, betrachten den Busdorfer Ruhnenstein, das Wikinger Museum Haithabu und den Margarethenwall.

Vis detalljer

Det kunne måske også interessere

Vikingebyen Slesvigs byhistorie

Gæst stemme

På sporene af Slesvig bys historie

I Vikingebyen Slesvig oplever man historieundervisning live på de mange museer og i den vidunderlige historiske bykerne.

Petra E. fra Gelderkinden (Schweiz)

Thanks for your recommendation!

Aktuelt fra ØstersøenHer får I de bedste tilbud og news før alle andre!

loading

Et øjeblik