Menu
Menu
Search now

Jeres ferieeksperter

Personlig rådgivning: 04621/850056
Thanks for your recommendation!

Historiske rundture i SlesvigGamle bydel og fiskerleje Holmen

  • 5 1.100 logimuligheder som kan bookes
  • b Testede logiværter og 92 % tilfredse kunder
  • p Personlig rådgivning: 04621 / 850056

„Plessenhof“ med Turistinformation

Plessenhof in Schleswig

Dr. Friedrich Licht lod i 1798 lidt vestligt for Domkirken opføre en teglstensbygning, som han kaldte „Bellevue“. Bygningen tjente som lazaret i Krigen i 1864 og oplevede her besøget af den preussiske Kong Wilhelm (senere Kejser Wilhelm I.), før den gik over til Baron Hugo von Plessen, der derfor også er navngiver til den nuværende Plessenhof. Den tidligere statholder under den danske konge, Baron Hugo von Plessen blev dermed den første preussiske Landråd i det nyoprettede amt/Kreis Schleswig. Hans hus erhvervedes senere af rederen Heinrich C. Horn, grundlæggeren af den nu i Hamborg hjemmehørende Horn-Linie. Efter 1921 blev huset i første omgang brugt som tysk-amerikansk børnehjem, men i mellemtiden befinder sig her nu byen Slesvigs Turistinformation og den regionale „Tourismusorganisation Ostseefjord Schlei GmbH“.

Biskoppesædet ved Sankt Petri Domkirke

Bischoffshof in Schleswig

Biskop Nicolaus Wulf, der i 1460 forkyndte valget af Kong Christian I. til Hertug af Slesvig og Greve af Holsten, lod i midten af det 15. århundrede opføre en forvaltningsbygning. Som våbenet over portalen afslører, var det biskoppens kvartér, når hans embedsforretninger førte ham fra sit residensslot til Slesvig.
I begyndelsen af det 18. århundrede udvidede Johann Ludwig Pincier von Königstein biskoppesædet og gav det den nuværende repræsentative form af et bypalæ. Hertil hørte et orangeri og en lysthave med springvand ved den nuværende ´Plessenstraße´ - et fornemt miljø, som i dag desværre er forsvundet.

Sankt Petri Domkirke i Slesvig

Sankt Petri Dom Schleswig

Den i 1134 for første gang omtalte Skt. Petri Domkirke blev færdigbygget som gotisk halkirke i slutningen af 1200-tallet. Fra det førreformatoriske kirkeudstyr og udsmykningen skal især kalkmalerierne og Korsbærer-, Hellig-Tre-Konger – og Triumfkorsgrupperne, korstolene og bronzedøbefonten fremhæves.
Senere prægede landsherrenes og hofadelens donationer kirkens mindesmærker, eksempelvis Kong Frederik I.´s marmorgravmæle. En nyere landsherres storslåethed kan man også takke for i sammenhæng med det 112 meter høje vesttårn, der indtil i dag præger Slesvigs bybillede. Et særligt pragtstykke i Skt. Petri Domkirke er det i 1666 overførte Brüggemann-Alter fra den tidligere klosterkirke i Bordesholm med sine næsten 400 i eg udskårne figurer.

Det gamle Hofapotek med café

Alte Hofapotheke mit Café in Schleswig

Mellem Sankt Petri Domkirke og Rådhustorvet lønner det sig at kigge på de talrige gamle huse. Syd for domkirken dominerer det i 1600-tallet opførte anlæg „Hattensche Hof“ gadebilledet. På hjørnet til ´Pastorenstraße´ ligger den beskedne ´Ebers-Hof´, hvor den russiske Zar Peter den Store boede for en kort tid under den Store Nordiske Krig. På hjørnet til ´Hafenstraße´ minder Mariehospitalet om den senere danske dronning Maria, der i 1790 lagde grundstenen til byens Fattighjem/Armenhaus. Skråt over for rager det ældste hus i Slesvig i vejret. Det fra 1517 til 1952 som apotek brugte hus hviler på fundamentet fra det middelalderlige gildehus.

Rådhus

Rathausmarkt in Schleswig

På fundamenterne af den faldefærdige Gråbrødre-Klosterkirke opførtes i 1794 en teglstensbygningi klassicistisk stil. På frontsiden ud til torvepladsen bærer fire toskaniske søjler et fortag, over hvilket de to øvre etager bliver fremhævet af sidebånd i murværket. Her, i den store sal, samledes fra 1836 til 1846 Stænderforsamlingen for hertugdømmet Slesvig. Og i denne Stænderforsamlingssal brød den dansk tyske sprogstrid ud i lys lue i november 1842. Det parlamentariske demokrati fandt sin fortsættelse i den preussiske Provinslanddag/ Provinziallandtag, der afholdt sine møder her i Stændersalen fra 1879 til 1904. I dag afholder byrådet her sine rådsmøder.

Gråbrødreklosteret

Graukloster in Schleswig

Granitkvadre er vidnesbyrd herom: Oprindeligt stod her en dansk Kongegård. Hertug Abel, som gennem mordet på sin broder Erik i 1250 var blevet dansk konge, gav området til Franziskanerordenen, som indrettede et kloster her. Disses grå kuttedragt gav klosteret sit navn: Gråbrødreklosteret/Graukloster. 
Bemærkelsesværdige er også kalmalerierne i den Gotiske sal med en korsfæstelsesgruppe fra anden halvdel af det 13. århundrede. Salen bliver nu benyttet som kommunens giftekontor Med starten på Reformationen blev munkene fordrevet herfra. Kong Frederik I. overlod bygningen i 1528/29 til et Fattighus. Siden 1983 er det restaurerede kloster blevet brugt af den kommunale forvaltning.

Historiske rundture på Vikingebyen Slesvig

På tur på sporene af en spændende historie

Bellmannkvarteret
Frederiksberg
Busdorf

Bellmannkvarteret

Byvandringen tager en rute ovenfor indkøbsstrøget Loklfod/Lollfuß. På ruten fra Michaelis-Alléen over Hesterberg til Petersenburg erfarer man også om baggrunden for Slesvig-Holstens-sangens klangfulde historie.

Vis detalljer

Frederiksberg

Tag også på en byvandring gennem Slesvig Bys historiske forstad Frederiksberg/Friedrichsberg, hvor vingesuset fra Gottorp Slot og Prinsepalæet føles dikrekte. Efter denne rundtur ser man på bydelen Frederiksberg med helt nye øjne!

Vis detalljer

Busdorf-Haddeby-Haithabu

Beim Rundgang Busdorf-Haddeby-Haithabu begeben Sie sich auf die historischen Spuren der Wikinger, betrachten den Busdorfer Ruhnenstein, das Wikinger Museum Haithabu und den Margarethenwall.

Vis detalljer

Det kunne måske også interessere

Vikingebyen Slesvigs byhistorie

Gæst stemme

På sporene af Slesvig bys historie

I Vikingebyen Slesvig oplever man historieundervisning live på de mange museer og i den vidunderlige historiske bykerne.

 

Petra E. fra Gelderkinden (Schweiz)

Thanks for your recommendation!

Aktuelt fra ØstersøenHer får I de bedste tilbud og news før alle andre!

loading

Et øjeblik