Tag det roligt, med tid tilen lille bys historie: Arnæs
Arnæs
Hvordan øen blev bebygget
I 1415 skal Kong Erik af Pommern have kappet landforbindelsen, så Arnæs blev til en ø. Ført i 1796 blev dæmningen mellem øen Arnæs og fastlandet bygget.
Den egentlige bebyggelse af Arnæs begyndte, da Lensherren Detlev von Rumohr på godset Roest ved Kappel af sine undersåtter forlangte, at de skulle afgive en troskabsed. 64 familier ville imidlertid bevare deres uafhængighed, hvorfor de fik et forbud mod ophold i Kappel. Her anmodede de så Hertug Christian Albrecht på Gottorp om at overlade dem øen Arnæs til bebyggelse. I dag findes dokumentet, som gav dem tilladelsen til at slå sig ned på øen, på Slesvigs ´Landesarchiv´.
I 1667 blev Arnæs derfor grundlagt, øen ryddet for skov og bebygget. En af de første bygninger var Skipperkirken/Schifferkirche. Den dag i dag ses historiske spor i Arnæs, f.eks. huset Lange Straße 12 fra år 1712. Også Lange Straße selv minder om grundlæggelsesdagene.
Arnæs i dag
Den lille by helt stort
I dag er Arnæs kendt i hele Forbundsrepublikken som Tysklands mindste by.
Hvordan en by med knapt 300 indbyggere fik købstadsrettigheder? Oprindeligt havde Arnæs, ligesom 24 andre kommuner i Slesvig-Holsten mod slutningen af det 17. århundredes status som en såkaldt „flække“. Indtil 1920 mistede alle flække-kommuner denne status og blev til byer, kun Arnæs forblev en „flække“.
Gennem en kommunalreform i 1934 blev af flækken Arnæs/Arnis så byen Arnæs/Arnis.
I dag er den lille fiskerby særligt populært blandt feriegæster, der er på jagt efter ægte, maritime omgivelser, et ´ambiente´. Midteraksen i byen, Langegade, er samtidgt også den prægtigste gade i byen, omgivet af stynede lindetræer og de oprindelige fiskerhuse fra det 18. århundrede. Især lystsejlerhavnen føjer sig skønt ind i bybilledet.Også i vintermånederne er Arnæs/Arnis populært blandt bådsejere gennem sit bådsværft midt i byen og de mange haller, der tjener som vinter-liggepladser for hele regionen.
Med kabelfærgen kan man her med bi log cykel sætte over Slien i retning mod Sundsager/ Vindemark (Sundsacker/Winnemark) og dermed over til halvøen Svansø/Schwansen. Helle have fast grund under fødderne og lære byen at kende? Så giv Jer selv en halv times pause og gå på stien langs Sli-bredden. Man ser pragtfulde haver og kan overalt opsnappe flotte panaoramabilleder med lystbåde under fulde sejl i baggrunden.
Historiske rundture på Slilandsbyerne
På tur på sporene af en spændende historie
Det kunne måske også interessere
Værd at vide rundt omkring Slilandsbyerne
Aktuelt fra ØstersøenHer får I de bedste tilbud og news før alle andre!